ERGONOMSKE NOSILKE

Kaj so ergonomske nosilke?

Ergonomske nosilke so skupina nosilk, kamor štejemo strukturirane mehke nosilke in mei tai nosilke. Te noslike omogočajo zdravo nošenje otrok neposredno na telesu nosača. Otrokom nosilke ponujajo optimalen fiziološki položaj, za katerega je značilen rahlo zaobljen hrbet, podprt s širokim in dovolj visokim pasom blaga. Ta drži nogice široko narazen od kolena do kolena. Kolena bi morala biti vsaj na isti višini kot ritka, optimalno v obliki črke M, torej rahlo višje kot ritka. S tem dosežemo pravilen položaj hrbtenice glede na telo. Takšna opora je za majhne otroke varna in udobna v opisanem položaju se lahko sprostijo. Več o ergonomskem položaju tukaj. Ergonomske nosilke vključujejo ledveni pas in prsni trak in imajo vse trakove nastavljive.

Sodijo kengurujčki med ergonomske nosilke?

Kengurujčki so nosilke z oblazinjenim ojačenim naslonjalom za hrbet, večinoma brez ledvenega pasu. Otrok je v njih „postavljen“ s čelom k nosaču ali s hrbtom proti njemu. Opora je med nogami ozka, nogice otroku prosto visijo. Kengurujčki so večinoma namenjeni otrokom do 1 leta starosti. Ta način nošenja večinoma ni udoben ne za otroka, ne za starša, zato v njih ne nosijo otrok dlje časa. V kengurujčkih se otroke pogosto nosi s čelom naprej. Ta položaj se ne priporoča niti s fiziološkega niti s psihološkega vidika. Otrok sprejema preveč dražljajev, je izpostavljen vsem vplivom okolice, nima se kam „skriti“. Zato je lahko razdražen in jokav. Poleg tega vertikalen položaj z visečimi nogami brez zaobljenosti hrbta vodi k prekomernemu pritisku glavice na hrbtenico in lahko vodi k padanju ali nagibanju glave na stran. To ni zdrav način nošenja in zato kengurujčkov ne moremo uvrstiti med ergonomske nosilke.

V čem se ergonomske nosilke ločijo od nahrbtnikov?

Nahrbtniki so nosila za aktivnosti na prostem. Imajo vgrajeno trdno konstrukcijo z lastnim sedežem in nahrbtnikom za nošenje stvari. Uporabljajo se za otroke, ki že znajo sedeti sami in zdržijo v tem položaju dlje časa. V nahrbtniku je težišče premaknjeno stran od telesa in zato nošenje ni tako udobno kot v ergonomskih nosilkah, kjer je težišče direktno na telesu. Nahrbtniki so tudi mnogo težji od ergonomskih nosilk, njihova teža je lahko kar do 10 kg. Blago med nogicami večinoma ne sega od kolena do kolena, temveč samo pod ritko ali do dela stegen in nogice otroku pogosto visijo. Otrok v nahrbtniku ne more imeti pravilno zaobljenega hrbta. Nahrbtnikov zato ne uvrščamo med ergonomske nosilke. Tudi s stališča udobja, v primeru, da otrok zaspi, nahrbtniki niso najboljša rešitev. Če otrok v nahrbtniku zaspi, nima kam nasloniti glave in mu ta pada na stran.

               gospa-z-otrokom-v-nahrbtniku                       otrok-v-nahrbtniku

Od kdaj do kdaj se otroka nosi v ergonomski nosilki?

Na splošno priporočamo uporabo nosilk od 4. meseca, kar je meja, pri kateri otroci že sami držijo glavico in so dovolj okrepljeni za nošenje v vertikalnem položaju. Nekatere nosilke vključujejo možnost uporabe vstavka za novorojenčke, ki omogoča pravilen položaj dojenčka v nosilki že od rojstva. Novost na tržišču so ergonomske nosilke tipa Free-to-grow, ki omogočajo nošenje dojenčkov že od rojstva (3,2 kg) brez vstavka za novorojenčke in rastejo skupaj z otrokom do njegovih 3 let. V ergonomski nosilki je mogoče nositi otroke vse do predšolske starosti (5 do 6 let). Univerzalne nosilke zdržijo približno 18 – 20 kg, kar je teža, ki jo otroci dosežejo med 4 in 5 leti. Težjim otrokom je namenjena t. i. nosilka za malčke Tula, ki zdrži do 22 kg, kar je približno do 6 let in je za redno nošenje velikih otrok udobnejša. Na splošno velja, da lahko svojega otroka nosite tako dolgo, kot je to prijetno vam in vašemu otroku.

     novorojencek-nosilka                 malcki-v-nosilkah

Kaj je to vstavek za novorojenčka?

Gre za poseben vstavek, ki se namesti v ergonomsko nosilko in zagotovi njeno zmanjšanje in pri vertikalnem nošenju ustvari oporo telesa drobnemu novorojenčku. Vstavke za novorojenčke je treba dokupiti posebej. Gre za mehko „odejico“, v katero ovijete otroka tako da ga podpira in mu varuje glavico.

                          tula-vstavek

Kdaj začeti nositi otroka na hrbtu?

Ne obstaja jasna meja, ki bi narekovala, kdaj otroka prestaviti s trebuha na hrbet. Ampak na splošno se otroke ne priporoča nositi v nosilkah na hrbtu dokler samostojno ne sedijo. Starši večinoma začenjajo nositi otroka na hrbtu v trenutku, ko nošenje otroka spredaj zanje postane pretežko. To se zgodi okrog 10 kg teže, kar je nekje med 9 in 12 meseci. V tem obdobju je otrok že dovolj razvit, da lahko funkcionira sam, ne da bi mel možnost videti starša v obraz, nasprotno, ceni razgled nad okolico, ki ga zanima. Pri premiku otroka na hrbet izgubimo pregled nad njim in nekatere naloge (oblačenje kape, brisanje nosu itd.) postanejo zahtevnejše. Zato je bolj primerno, če takšne drobne naloge niso nujne kar naprej, kot pri novorojenčkih. Uporaben pripomoček je lahko žepno zrcalo, ki olajša sledenje tega, kar se dogaja na hrbtu.

  nosilke-za-dojencke-ter-malcke

Načinov, kako spraviti otroka na hrbet, je več. Prva možnost je, da s pomočjo ledvenega pasu obrnemo celo nosilko in trakove oblečemo kot nahrbtnik. Druga možnost je, da posadimo otroka na hrbet in primemo razpeti zaponki ramenskih trakov in potegnemo hrbtno naslonjalo, obe zaponki zapnemo in nastavimo dolžino tako, da je otrok pritisnjen k hrbtu in se nosilka udobno prilega. Ta način sicer zahteva nekaj vaje, vendar je boljši za dosego popolnega ravnovesja pri nošenju težjih otrok na hrbtu.

Kakšna je razlika med kvalitetnimi in poceni nosilkami?

Danes se na trgu pojavljajo tako poceni imitacije kvalitetnih ergonomskih nosilk, kot ponaredki nosilk znamke Ergo, Manduca. Razlika je predvsem v uporabljenih materialih in kvaliteti izvedbe. Poceni nosilke nimajo verodostojnih certifikatov, ki se tičejo zdravstvene neoporečnosti materialov, pa tudi garancija nosilnosti ni zagotovljena. Posledica so tako lahko npr. alergije, ki jih povzroči material, pa tudi varnostna tveganja, ki jih lahko povzroči nepričakovano razparan šiv ali počena zaponka. Problem je tudi nedovršena konstrukcija nekaterih poceni „ergonomskih“ nosilk. Šivi lahko otroka režejo v noge, trakovi pa vas že po nekaj trenutkih nevzdržno pritiskajo na hrbtu. Nosilka je pripomoček, ki mora prenesti veliko in pogosto obremenitev, hkrati pa je v tesnem stiku z vašim in otrokovim telesom. Zato se izplača staviti na original, ki ga je preizkusilo mnogo staršev.

necertificirana-nosilka

Iz kakšnega materiala so izdelane nosilke?

Vse nosilke, ki so v naši ponudbi, so narejene iz naravnih materialov, pogosto gre za materiale v bio kvaliteti. Vsa nosila izpolnjujejo zahteve evropskega standarda EN 13209-2:2005 v zvezi s kemijsko neoporečnostjo in varnostjo uporabe za otroke do 3 let.

Čemu je namenjena kapuca?

Kapuca na nosilki je namenjena varovanju glavice, ko otrok zaspi. Pomaga okrepiti glavo in jo fiksirati na enem mestu. Poleg tega brani otroka pred zunanjimi dražljaji.

Kako nositi otroka v nosilki v hladnem vremenu?

Tudi v hladnih dneh je dovolj, če je otrok oblečen enako kot vi. Za ogrevanje obstajajo posebne grelne vreče ali jakne, plašči in puloverji za nošenje otrok, v katere se lahko skupaj zapnete. Ne pozabite na ogrevanje nog s pomočjo grelcov in toplih copatk. Za glavo in vrat priporočamo posebne podkape.

Članek o nošenju otrok pozimi najdete tukaj.

Kako nositi otroka v vročem poletnem vremenu?

V vročih poletnih dneh so za vas in otroka najbolj primerna oblačila iz vpojnih ali funkcionalnih materialov (tanka merino volna, bambus, moire), ki dobro odvajajo pot in zagotavljajo temperaturno udobje. Glavo in vrat otroka je potrebno zaščititi s pokrivali. Za zaščito pred soncem so najboljši dežniki ali sončniki. 

Kaj storiti, če otrok joka med nameščanjem v nosilko?

Nekateri dojenčki na začetku pri nameščanju v nosilko jokajo – zanje je to nova situacija in nov položaj, s katerim še nimajo izkušenj. V takih trenutkih je pomembno, da ostanemo mirni, pomaga, če se nežno pozibavamo, nekatere otroke pomirja petje. Večina otrok se na nošenje zelo hitro navadi.

Kaj je mogoče storiti, da je za starše nošenje otroka bolj udobno?

Včasih med nošenjem ugotovimo, da nas boli hrbet ali pa nam ni ravno udobno. Situacijo lahko povzroči neprimerno nastavljena nosilka. Če je otrok v nosilki nameščen preveč ohlapno, se teža ne more razporediti optimalno. Zato je dobro imeti otroka trdno privitega k telesu. V nekaterih primerih lahko pomaga tudi sprememba položaja ledvenega pasu – nekomu bolj ustreza, če ga ima višje v smeri pasu, nekomu pa ustreza, če ga ima nižje na ledju. Tudi višina položaja prsnih trakov igra vlogo pri ravnovesju tovora – pri nošenju spredaj se zaponka premakne višje med lopatice, pri nošenju na hrbtu pa se, nasprotno, pomakne nižje na prsni koš. Če otroka nosite z rokami iztegnjenimi iz nosilke, je dobro zategniti hrbtno naslonjalo k trakovom tako, da zgornji del hrbtnega naslonjala pritiska otrokov prsni koš tesno k vašemu telesu. Drugače vas bo otrok prevagal, kar pri težkem tovoru lahko povzroči bolečine v prsni hrbtenici.

Kakšni dodatki za nosilke obstajajo?

Priljubljen dodatek za nosilke so ščitniki za narmnice pri nosilkah. Dojenčki radi sesajo trakove nosilk in ščitniki poskrbijo, da jih ni potrebno kar naprej prati. Še en uporaben dodatek so grelne vreče, ki jih v hladnih mesecih namestite čez nosilko in otroku zagotovite toplotno udobje in zaščito pred vremenskimi vplivi.