NOŠENJE OTROK POZIMI

Poletje je že zdavnaj minilo in vsi začenjamo pripravljati zimsko opremo zase in za svoje otroke. Če otroka nosite, mogoče ravno iščete odgovor na vprašanje, ali je sploh mogoče v zimskem času nadaljevati z nošenjem. Dobra novica je, da vam niti pozimi ni treba otrok dajati v vozičke in jih ovijati v krznene zimske vreče. Če vam je bolj udobno nošenje, potem jih nosite tudi pozimi. Vendar se je potrebno zavedati določenih posebnosti nošenja otrok v zimskem času, še posebej v mrazu.

Mogoče še vedno niste prepričani in se sprašujete „Ali ga ne bo zeblo? Kako naj otroka primerno oblečem, kako naj oblečem sebe? Kaj moram dokupiti?“ Na ta vprašanja bom poskusila odgovoriti v članku.

I. SMERNICE ZA NOŠENJE POZIMI

     1. NE PODCENJUJTE SPODNJE PLASTI OBLAČIL

Zimski čas je mogoče preživeti v bombažu, vendar starši, ki intenzivno nosijo, ne morejo prehvaliti prednosti funkcionalnih materialov. Funkcionalna oblačila namreč omejujejo občutek vlage zaradi potenja in zagotavljajo toplotno ugodje, zato vam ni treba obleči toliko debelih plasti. Za njihove prednosti boste hvaležni pri prehodu z mraza na toplo, ko bo otrok v traku zaspal. Ne boste več tvegali bujenja med slačenjem toplih vrhnjih oblačil.

Najbolj priljubljen material za hladna obdobja je še vedno volna, ki je v moderni izvedbi mehka in prijetna. Volna ustvarja prijetno mikroklimo – za občutek toplote večinoma zadostuje že tanka plast, hkrati pa preprečuje pregrevanje in zaustavlja vlago. Poleg tega ima sposobnost samočiščenja, zato ne smrdi in je ni potrebno prati tako pogosto.

Otroška oblačila se izdelujejo iz posebej obdelane volne, še posebej iz merino volne ali iz volne s primesjo svile, ki je izredno nežna do kože.

                                                                                   merino-bodimerino-bodi-rdece

     2. GREJEMO PREDVSEM GLAVO, VRAT IN NOGE

Medtem ko se telo otroka med nošenjem naravno segreva, so glava in noge izpostavljene mrazu.

 • Glava in vrat

Majhnim otrokom skozi glavo uhaja kar tretjina toplote, kar je več kot pri odraslih. Zato je otrokom še posebej nujno pokrivati glavico s primernim pokrivalom. Na toplem mora biti tudi občutljiv predel vratu in ramen. Na glavo lahko date klasično kapo. Vendar se med nošenjem otrokom pogosto odkrije vrat, zatilje In prostor pod brado. Neprecenljivi pomočniki so podkape, ki se odlično prilegajo in varujejo ušesa, brado in vrat vse do ramen, hkrati pa si je otrok ne more sam sleči in je izgubiti. Volnena podkapa zadostuje tudi če je zelo mraz, v primeru, ko pa je mraz res ekstremen, pa lahko na podkapo oblečete še kapo ali kapuco.

                                                                                                 otroska-podkapa   podkapica

 • Nogice

Nogice so med nošenjem pozimi najbolj ogrožen del. Roke naj vas ne skrbijo, saj jih ima otrok večinoma skrite pri vas. Ne smete pa podceniti primerno oblečenih nog. Navadne hlače večinoma pri namestitvi v nosilko ali trak lezejo navzgor in meča so zato izpostavljena. V veliko pomoč so grelci za noge, ki jih lahko oblečete spodaj ali na vrh. Noge odlično ogrejejo tudi volnene pajkice, gamaše ali žabice, ki so prožne, tople in dovolj dolge.

                                                                                                    merino-zabiceotroske-volnjene-gamase

     3. PAZITE NA PREGREVANJE

Otrok mora biti primerno oblečen, vendar ne preveč, da ni prepoten. Ali je otroku pretoplo, ugotovite tako, da mu roko položite na zatilje, ki mora biti vedno suho in toplo. Z otrokom na telesu drug drugega segrevamo, zato ga ni potrebno preveč oblačiti. Tudi dojenčku glede na vreme zadostuje enaka spodnja plast, kot jo imate vi. To seveda velja v primeru nošenja otrok na telesu, situacija  je drugačna pri otrocih, ki hodijo in jih imamo navezane čez naša oblačila. Ne pozabite, da sta tudi trak ali nosilka plast, ki greje.

     4. PLASTITE

Za nošenje otrok pozimi velja, da boste lažje vzdrževali telesno temperaturo, ki je prijetna vam in otroku tako, da se boste oblačili v plasti. Dobro izbrani materiali in več plasti vam bodo pomagali regulirati telesno temperaturo. Otrok, ki še ne hodijo sami, ni potrebno oblačiti v zimske bunde ali kombinezone, saj otežujejo zavezovanje in lahko povzročajo pregrevanje. Veliko lažje je segrevati od zunaj s pomočjo oblačil, ki jih oblečete čez sebe in otroka. Če boste z otrokom prehajali med mrazom in ogrevanimi notranjimi prostori, je lažje sleči grelno vrečo ali bundo, kot pa otroka jemati iz traku ali nosilke in mu slačiti kombinezon.

S tem nošenje dojenčkov pozimi postane presenetljivo udobno. Otroku oblečete samo primerno spodnjo plast, najboljši je merino bodi ter poskrbite za plast, ki bo grela glavico in noge. Čez trak ali nosilko oblečete vrhnjo plast, kot so na primer prehodne bunde, zimski plašči , hoodie za nošenje otrok ali pokrivala prek nosilk in že ste pripravljeni. Drugače je to seveda z večjimi otroki, ki se nekaj časa nosijo in preostali čas tekajo sami.

                  pulover-za-nosenje-otrokgrelna-vrecazimski-plasci2d13433fd1ee56b407d2cd485a77a258

     5.VARNOSTNI UKREPI

Vedno se prepričajte, da ima otrok proste dihalne poti in da niso s čim prekrite (npr. s šalom ali podkapo) ter imejte ves čas pod kontrolo njegove reakcije in trenutno stanje. Če zmrzuje, pazite na poledico, na kateri se lahko hitro poškodujete, kar je z otrokom na telesu lahko izredno nevarno. V tem primeru vam lahko pridejo prav posebne prevleke za čevlje, ki preprečujejo drsenje.

II. MOŽNOSTI NOŠENJA OTROK POZIMI

Obstajata dva osnovna načina nošenja otrok pozimi – pod jakno ali na jakni. Izbira primernega načina je odvisna predvsem od starosti otroka, vaših želja in finančnih možnosti.

     1. NOŠENJE POD JAKNO ALI PLAŠČEM (NOVOROJENČKI IN OTROCI DO 1 LETA)

Novorojenčke in dojenčke je primerno nositi zapete pod svojo prehodno bundo, zimski plašči ali hoddie za nošenje otrok ali pokrivala prek nosilk odvisno od zunanje temperature.

  • Z otrokom na telesu drug drugega grejemo, zato ga ni potrebno veliko obleči. Dojenčku je glede na vreme dovolj enaka spodnja plast kot vam. Oblecite ga glede na to, kako mraz je zunaj, koliko časa boste preživeli izven ogrevanih prostorov in glede na to, kako topla je vaša vrhnja plast. Včasih zadostuje bodi, drugič je potrebno obleči še kombinezon iz grobe pletenine ali flisa.
  • Vedno pazite na temperaturo glave z vratom in nogic od kolen navzdol.
  • Nogice ogrejete s pomočjo grelcev za noge in kosmatih čevljev ali s pomočjo volnenih nogavic. Uporabite lahko tudi volnene pajkice, ki jih ni potrebno slačiti pri prehodu na toplo, saj se otrok v volni ne pregreva.
  • Na glavico vedno oblečemo kapo, oblekice s kapuco, odlične so podkape, ki hkrati nadomestijo tudi šal.
  • Mislim, da ni skrbi, da bi otroka oblekli premalo. Veliko huje je, če ga oblečete preveč. Otrok se spoti, prepiha ga in hitro se lahko prehladi. Potrebno je misliti na to, koliko plasti bo pokrivalo vas in otroka, ter na to, da ga boste v večini primerov greli vi. Bolj kot ga boste oblekli, bolj ga boste izolirali od vaše toplote.
  • Najbolj udobno je nositi otroke pod posebno prehodno bundo, zimskim plaščemhoodiem za nošenje otrok ali pokrivalom prek nosilk , ki omogoča nošenje spredaj ali na hrbtu. Sprednji ali zadnji del je mogoče razširiti z vložkom in tako na notranji strani ustvariti prostor za otroka. Bunde in plašči za nošenje so zelo udobni in imajo mnogo uporabnih dodatkov, ki so prirejeni za nošenje otrok.
  • Med vami in otrokom vedno nastane prostor, kjer vam lahko piha v vrat. Da vas ne bi zeblo v vrat in prsni koš, je primerno pozimi nositi puli ali posebne grelce za vrat.

                                                     

 

     2. NOŠENJE NA JAKNI (OTROCI, KI ŽE HODIJO):

   • Če imate doma otroka, ki že hodi, bo za vas mogoče bolj praktično otroka nositi na svoji bundi. Seveda to ni nujno, tudi malčki se včasih radi skrijejo na toplo k mami pod bundo.
   • Otroka oblecite v topla zimska oblačila, enako kot sebe.
   • Ne pozabite, da se vi gibljete, otrok pa le relativno „pasivno“ sedi in se ne segreje toliko.
   • Oblačila morajo biti dovolj široka in hlače bi morale biti vsaj eno številko večje, saj med nošenjem lezejo navzgor. Zato je potrebno noge dodatno segreti, na primer z volnenimi grelci za noge.
   • Nujno se izogibajte zimskim kombinezonom ali spodnjim plastem tipa „pajac“, ki imajo hlačni del skupaj s čevlji, saj lahko otrokom vlečejo noge in se zato počutijo neudobno.
   • Zelo primerne so kape, ki se zavežejo pod brado ali podkape, ki jih otrok ne more sam sleči in izgubiti, poleg tega pa nadomeščajo šal. Otroku, ki ga imate navezanega visoko na hrbtu, sicer lahko sami oblečete kapo, vendar je ne morete zavezati, poleg tega pa njene izgube ne boste pravočasno opazili.
   • Ne pozabite na kvalitetno zimsko obutev in rokavic

          Minusi nošenja na jakni:

   • Zavezovanje preko zimske bunde ni enostavno, vendar je pri velikih otrocih lažje kot pri majhnih dojenčkih.
   • Če zavezujete doma na toplem, se, če imate bundo med zavezovanjem zapeto, precej spotite. Če pa je ne boste zapeli, vam lahko pod njo piha.
   • Drug drugega skorajda ne grejete.
   • Slačenje, ko pridete na toplo in otrok spi, praktično ni mogoče.

III. NOŠENJE V MRAZU

   • Z novorojenčkom lahko začnete hoditi na sprehode 7 – 14 dni po vrnitvi iz porodnišnice, če je zunaj temperatura do 5 stopinj Celzija. Če je bolj mraz, je mogoče z otrokom biti zunaj krajši čas, daljši sprehod pa ni primeren.
   • Za večje otroke velja, da se morate izogibati preživljanju časa na prostem, če temperature padejo pod -10 stopinj Celzija.
   • Otrok, ki je pogosto zunaj na svežem zraku, se bolje razvija, raje je in s tem se zvišuje njegova odpornost.
   • Kljub temu pa v hladnem vremenu čas, ki ga preživite zunaj, ne sme v kosu preseči ene ure.
   • Splošen nasvet: čez celo leto naj bi bil zdrav otrok zunaj vsaj dve uri dnevno, najbolj je primeren čas okrog dvanajstih, ko temperature dosegajo višje vrednosti.
   • Če je že nekaj stopinj pod ničlo, je primerno preko otroka dati še grelno vrečo, ki varuje otroka pred mrazom in neugodnimi vremenskimi razmerami in ga lahko uporabljamo tako za nošenje na trebuhu kot na hrbtu.
   • Nošenje v mrazu se ne razlikuje od nošenja pozimi, pozorni moramo biti le na segrevanje kritičnih mest (nogice, glava z vratom, roke) in dodati več plasti oblačil kot pri običajnem nošenju nad ničlo.
   • Osebno mislim, da je v mrazu otroku bolje na telesu starša, kot pa v vozičku, kjer ga vseeno lažje zazebe.