PREDNOSTI NOŠENJA OTROK

Že tisočletja so otroke mame nosile. Navada se je ohranila do sedaj pri mnogih narodih v Afriki in Aziji. Otroci tam večino časa preživljajo z materami in so del njihovih vsakodnevnih opravkov. V Evropi je ta tradicija zamrla v času naših prababic. S postopno modernizacijo je v Evropi ta tradicija počasi zamrla. Trakove smo odložili otroke pa prestavili v vozičke.

Danes se ta tradicionalen in preizkušen način naravne skrbi za otroka vrača tudi k nam in to kljub temu, da se kar naprej pojavljajo nesmiselna mnenja, da se lahko otrok ob neprenehnem nošenju razvadi. Nošenje otrok v traku danes ni več posebnost, temveč običajna vsakodnevna praksa, ki s seboj prinaša kup prednosti.

V zahodni družbi je običajen pojav, da otrok joka več ur dnevno, medtem ko se pri narodih, ki svoje otroke nosijo, ta čas meri zgolj v minutah. Zakaj? To vam bom poskusila pojasniti v naslednjem članku.

  otrocek-v-traku          kako-se-nosijo-otroci-v-afriki

I. PREDNOSTI NOŠENJA ZA OTROKA

         1. NOSILKA KOT IMITACIJA MAMINE MATERNICE

Otrok je navajen na materino bližino in po rojstvu je zanj pomembno, da se to nadaljuje. Dojenček zaznava pri mami občutek varnosti, ki mu hkrati nudi gotovost. Spominja ga na dobro znano okolje, kjer je prebival minulih 9 mesecev. Toplota in vonj mame, njeno enakomerno bitje srca, njeno dihanje, varen prostor z malo možnosti za gibanje in ritem pozibavanja med hojo. Vse tako varno znano in zaupno.

         2. SPOZNAVANJE SVETA IN VKLJUČEVANJE V VSAKDANJE ŽIVLJENJE

Otrok, ko ga nosimo, vidi veliko več sveta okrog sebe in s tem se prihaja do otroških možganov prebije mnogo spodbud za razvoj. Bogatost in pestrost zaznav iz okolja podpirata pravilno oblikovanje in razvoj možganov. Zahvaljujoč nošenju je otrok nenehno v kontaktu s svojo okolico, hkrati pa še vedno ostaja v tesni bližini matere. Takšno skupno doživljanje podpira otrokov razvoj pozitivnih duševnih navad in hkrati omogoča njegovo zaščito pred preveč intenzivnimi ali stresnimi vplivi okolja.

  trgatev         puncka-v-traku

Nošenje otroka uči kako biti človek. Ves čas je izpostavljen vsem stikom, situacijam, zaznava vse reakcije staršev, barvo njihovega glasu, način dihanja, čustva. Lahko sodeluje v pogovoru, uči se poslušati, hitreje in bolj bogato se mu razvija govor. Samodejno je vključen v vse načrte, ne da bi ob tem motil delovanje družine. Tak otrok od prvega trenutka čuti, kako je za starše pomemben in ljubljen. Uči se poznati svojo vrednost in pridobi podlago za gradnjo zdrave samozavesti.

         3.  RAZVIJANJE MOTORIKE

Mogoče se zdi, da dojenček v nosilki samo pasivno sedi in zato nekatere starše včasih skrbi, da bi to ogrozilo razvoj motorike njihovega otroka. Ravno nasprotno! Dojenček vsako sekundo, ko sedi v traku ali nosilki, trenira in se krepi. Njegovo telo in mišice reagirajo na gibanje in spremembo napetosti mišic matere, dejavne so tudi globoke mišične skupine okrog hrbtenice. Vsaka sprememba težišča vodi do ustrezne refleksivne aktivnosti mišic (posturalna reakcija). Prav tako je ves čas stimuliran vestibularni sistem, ki otroku pomaga, da se bolje zaveda samega sebe v prostoru. Pri nošenih otrocih je motorični razvoj veliko boljši in skrb nekaterih staršev, da se ne bodo naučili pravilno plaziti ali hoditi, je odveč.

         4.  GRADNJA VZAJEMNEGA ODNOSA

Zaradi fizičnega kontakta se med mamo in otrokom ustvarja vez zaupanja. Z nošenjem se starš in otrok učita medsebojnega razumevanja, verbalne in neverbalne komunikacije. Seveda pa lahko poleg mamic lahko otroka nosijo tudi očetje, babice, tete ipd.

        5. SAMOSTOJEN IN UMIRJEN OTROK

Nošenje naravno krepi samozavest otroka. Otrok je bolj umirjen, manj joka, saj ve, da je oseba, ki ji zaupa, blizu in lahko reagira na vsako njegovo potrebo. Otroci, ki jim zaradi nošenja v traku ni treba z jokom in »nagajanjem« nenehno iskati podpore in pozornosti staršev, so bolj umirjeni, pogumni, živahni in samostojni.

        6. PRAVILEN RAZVOJ KOLKOV

Pri pravilno zavezanem traku ali pravilno nastavljeni nosilki, sedi otrok v anatomsko pravilnem položaju, hrbet pa je s trakom dobro podprt. Tako prihaja do pravilne stimulacije v predelu kolkov, kar podpira dobro prekrvavitev v tem predelu in s tem pravilen razvoj. Nošenje otrok v nosilki ali traku preprečuje probleme s kolki.  Nosilke ali trakovi so uporabni celo pri zdravljenju prirojene displazije kolkov, ampak o tem se je vedno potrebno o tem posvetovati s pediatrom.

 otroska-displazija-kolkov

     displazija-kolkovdisplazija-kolkov-2

       7. VPLIV NA BOLEČ TREBUŠČEK

Pri preprečevanju kolik se je nošenje otrok izkazalo kot zelo učinkovito. Pritisk na trebuh in položaj v traku ali nosilki izboljšujeta peristaltiko. Da je viden pozitivni učinek, zadostujejo 3 ure dnevno.

      8. ZAŠČITA PRED MRAZOM

Otrok se na telesu matere segreva z njeno toploto in hkrati vdihava segret zrak. Zato ni problem, če boste želeli z novorojenčkom na zrak tudi v mrzlem vremenu.

    9. PREPREČEVANJE SPLOŠČENE GLAVE

Otroci, ki zelo pogosto samo ležijo na hrbtu v posteljicah in vozičkih, so bolj nagnjeni k nastanku plagiocefalije, tj. sploščene glavice, kot otroci, ki se nosijo.

    10 . PREPREČEVANJE SINDROMA NENADNE SMRTI DOJENČKA

 

II. PREDNOSTI NOŠENJA ZA STARŠE

      1. UTRJEVANJE ODNOSOV

Z nošenjem dojenčkov prihaja v telesu mame zaradi pogostega stika k povišani proizvodnji maternalnih hormonov prolaktina in oksitocina. Višja kot je koncentracja teh hormonov pri ženski, bolj materinsko se ženska obnaša. Tudi očetje pa lahko z nošenjem otrokom ustvarijo dober in tesen medsebjen odnos.

      2. PROSTE ROKE

Velika prednost pri nošenju otrok so proste roke. Otroka enostavno zavežete na telo in lahko opravljate enostavna domača opravila kot so kuhanje, pospravljanje, pletje vrta. Več časa ostane za  starejše otroke, ker se znjimi lahko igrate, pišete domače naloge. Otrok lahko vse počne z vami. Verjemite, da je zanj bolj zabavno opazovati kaj počnete, kot le ležati v posteljici in strmeti v strop.

      3. NEPRISTOPNA MESTA NISO OMEJITEV

Z dojenčkom v traku ali nosilki z lahkoto pridete tudi na mesta, kamor z vozičkom ne bi mogli. Izleti v gozd, v hribe, v mesta ali potovanje z avtobusom – za vas ni več omejitev.

 mamica-in-puncka-v-traku           na-morju

      4. NAZAJ V FORMO

Imate po porodu nekaj kilogramov preveč in nimate časa za redno telovadbo? Z nošenjem se utrjuje predvsem mišičje trebuha, prav tako pa se krepijo kolena in stegna. Posledično boste zelo hitro dosegli svojo prejšnjo težo ali pa celo izgubili kak kilogram več.

      5. DOJENJE V JAVNOSTI

Vas je neprijetno dojiti vašega dojenčka v javnosti? Če imate s seboj trak ali nosilko, lahko v njem zelo udobno podojite otroka, ne da bi to kdorkoli opazil. Trak ali nosilko enostavno razrahljate in otroka podojite, brez da bi se vam bilo potrebno skrivati ali prekrivati.

dojenje-v-traku